Alcatraz

Alcatraz Island ligger strax innanför Golden Gate och på denna lilla ö byggdes en militäranläggning under mitten av 1800-talet. Det är dock inte militäranläggningen som gjort Alcatraz världsberömt utan det fängelse som upprättades här 1934.

Under åren Alcatraz var ett fängelse fanns här några av landets värsta förbrytare där den kanske mest välkända var Al Capone. Alcatraz ansågs vara rymningssäkert med sina murar och de starka strömmarna i vattnet runt ön.

De tuffa förhållandena och det omgivande vattnet hindrade dock inte att flera rymningsförsök ägde rum och totalt 15 fångar dog under flyktförsök från ön. Även om Alcatraz ansågs vara rymningssäkert var driften av fängelset alltför hög och 1963 stängdes det ner.

Alcatraz idag

Idag är Alcatraz en av San Franciscos främsta sevärdheter och färjebåtar åker i jämn ström till ön fullpackade med turister. Väl på ön kan du utforska fängelset och gå guidade turer genom de gamla cellblocken och ”koppla av” på den gamla fängelsegården.

Alcatraz utanför San Francisco

Alcatraz Island i San Francisco Bay

Vill du besöka Alcatraz under ditt besök till San Francisco finns det massor av olika alternativ till guidade turer. Oavsett vilken du väljer kan det vara en bra idé att kolla aktuella recensioner och omdömen av den tur du planerar att boka.

Alcatraz i populärkulturen

Alcatraz har varit en central plats i flera filmer vilket varit en anledning till att ön blivit så mytomspunnen. Den kanske kändaste filmen om ön är ”Flykten från Alcatraz” där huvudrollsinnehavaren Clint Eastwood planerar ett flyktförsök. I filmen ”The Rock” har Alcatraz ännu en gång en central roll när Sean Connery och Nicholas Cage bekämpar terrorister.

Sök hotell

Se även

Se & göra i San Francisco
Buena Vista Motor Inn
Hotell San Francisco tips